TRİGER KAYIŞI

31.12.2020
1.913
TRİGER KAYIŞI

Otomobil gibi taşıt sahibi olan herkesin sıklıkla duymuş oldukları triger kayışının ne olduğunu ne işe yaradığı gibi sorular sıklıkla araştırılmaktadır. Triger kayışı olarak bilinen diğer adı ile zamanlama kayışı olarak bilinmektedir. Bu kayış belirli periyotlarla yenilenmesi gereken ve motorun senkronizasyonunu sağlayan en kritik parçalarından birisi olarak bilinmektedir. Taştılar için en önemli araç ve gereçlerden birisidir. Triger kayışı hakkında vatandalar bilgi sahibi olmak istiyor. Triger kayışı nedir? Bu konu hakkında ayrıntılı değineceğiz. Triger kayışı ne işe yarar, kaç km değişir? İşte tüm detaylar…

Günümüzde araç almak ve ehliyet sahibi olmak oldukça kolay bir hale gelmektedir. Nerdeyse her insanda araç bulunmaktadır. Araçların en önemli parçalarından biriside triger kayışı olarak bilinir. Triger kayışı, motorlarda silindir kapağında bulunan egzantrikler ile motor bloğunun en alt kısmında yer alan krank mili çıkıntısı arasında çalışan, kasnaklar ve rulmanlar yardımı ile yerleştirilen kayışlar olarak bilinmektedir. Bu kayış motorun sadece performansı açısından değil ayrıca güvenliği açısından olduğunda da kritik bir rol üstlenen triger kayışı veya zamanlama kayışı ya da eksantrik kayışı olarak adlandırılmaktadır. Krank milinden aldığı hareketi eksantrik miline iletip bu sayede supapların açılıp kapanmasını sağlamaktadır. Bu amaçla her sürücünün triger kayışının bakımı, kullanım süresi ve ne zaman değiştirileceği konusunda bilgi sahibi olması gerekmektedir. Triger sistemi hangi parçalardan oluşur? Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. Triger kayışı koparsa ne olur? İşte detaylar.

TRİGER KAYIŞI NEDİR?

Triger kayışı olarak bilinen triger sistemini bir parçası olan bu kayış genellikle bu isim ile adlandırılsa da asıl olarak “Timing Belt” yani zamanlama kayışı ve ayrıca “Camshaft Belt” Egzantrik mili kayışı olarak isimlendirilmektedir. Triger kayışı motorun senkronizasyonunu sağlayan en önemli parçalardan birisidir. Bu parçaya zarar gelmesi sonucu araçta bazı sıkıntılar meydana getirmektedir.

TRİGER KAYIŞI NE İŞE YARAR?

Araçların en önemli parçalarından birisi olan triger kayışı krank milinden aldığı hareketi ekzantrik mili veya millerine ileterek supapların açılıp kapanmasına olanak sağlayan bir parça olarak bilinmektedir. Ayrıca bu parça otomobil modeline bağlı olarak motor soğutma sıvısını soğutma sistemi içerisinde döndüren devridaim pompasına da hareket veren bir parçadır.  Bu özelliği sayesinde hem egzantrik mili hem de devridaim pompası ihtiyacı olan dönme hareketini sağlamış olmaktadır.

TRİGER KAYIŞI KAÇ KM DEĞİŞİR?

Triger kayışı olarak bilinen motor için gerekli olan bu parçanın değişim süresi arabanızın marka ve modeline göre değişiklik göstermektedir. Bazı üretici firmalar tarafından bu durum 4 yıl ya da 60 bin kilometre, bazıları tarafından da 4 yıl ya da 90 bin kilometre olarak belirlenmiştir.

TRİGER SİSTEMİ HANGİ PARÇALARDAN OLUŞUR?

Triger kayışı olarak bilinen bu ürün taşıtlarda motorda bulunan kayış çeşidi olarak bilinir. Triger kayışı sistemi şu parçalardan oluşmaktadır. Bunlar;

  • Triger kayışı: Krank milinin hareketini egzantrik miline ileten bir parça olarak bilinir.
  • Gergi bilyesi: Triger kayışı olarak bilinen bu parçanın istenilen şekilde gerdirilmesine yardımcı olmaktadır.
  • Devridaim pompası: Motor soğutma sıvısını sistemde döndürmeyi sağlamaktadır.

TRİGER KAYIŞI KOPARSA NE OLUR?

Motorlu taşıtlar için en önemli parçalarından olan triger kayışının kopması bazı sorunlara yol açabilmektedir. Bu sorunlar genellikle şunlardır;

  • Triger kayışı koptuğu zaman ilk önce bir patırtı olur ardından motor durmaktadır.
  • Araçlarda bulunan triger kayışı kopması supap zamanlamasının bozulmasına neden olmaktadır.
  • Zamanlaması bozulan supaplar kapalı olması gerekirken açık kalır ve bu durum bazı sorunlara neden olmaktadır.
  • Açık supaplara pistonlar çarpmaktadır. Bu pistonların çarpması sonucu supaplar eğilir ve hasar görür.
  • Silindir kapağı ve yanma odalarında ise kopan ve çarpan parçalardan dolayı bazı zedelenmeler meydana gelmektedir.
  • Supap ve pistonların alakalı olan tüm parçalarda zorlanmalar meydan gelir.
HEMEN SİPARİŞ VERİN

    ETİKETLER:
    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    Whatsapp
    Aydın Kayış
    Aydın Kayış
    Merhaba 👋
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?